Laru Kallipolis

Laru Kallipolis är ett projekt med fokus på urban förnyelse (Urban Regeneration) i italienska förorter. Projektet startade 2017 och syftar utforska god praxis, nya idéer och tillvägagångssätt för att skapa innovativa system för att främja kultur och kulturskapande i förorten. Under våren 2019 deltar Bar Sociál återigen i ett kulturellt hackathon i Trieste, Italien med syfte att undersöka hur mat och urban matproduktion kan fungera som en kulturell katalysator i den italienska förorten.

Läs mer om Kallipolis: kallipolis.net

 

Bakgrund – 2017/2018

Under 2017/2018 ägde 6 workshops rum som avslutades med ett 12-timmars hackathon där man utforskade hur konst och kultur kan användas som katalysatorer för urban utveckling i förorten. Under det avslutade hackathonet analyserade man sex italienska förorter för att undersöka skälen bakom att de blivit marginaliserade. Hackathonet inleddes med en presentation av Changemaker och Bar Sociál med inspel kring utbildning och ’fjärde sektorn’. Fjärde sektorn är en term som beskriver företag och organisationer som arbetar mellan den offentliga, privata och ideella sektorn och som kombinerar vinst-intresse med sociala syften.

De italienska förorterna som undersöktes undre hackathonet var: Rozzol Melara, Trieste / Borgo Zindis, Trieste / Panzano, Monfalcone / Ex caserma Osoppo, Udine / Centro Direzionale Galbani, Pordenone / Quartiere delle Valli, Tolmezzo

Under eftermiddagen var Changmaker och Bar Sociál ansvariga för ett spår som undersökte hur mat och urban matproduktion kan fungera som en kulturell katalysator i lokala samhällen.